Máslová štola
Zařazeno v kategorii: Recepty - Moučníky, dezerty > Ostatní moučníky a dezerty
Autor: lucka
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 13 744×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Máslová štola ingredience:
Těsto:
500g polohrubé mouky
3 lžíce rumu
asi 1/8l mléka
1 kostka droždí
120g cukru
200g změkklého másla
špetka soli, muškátového květu a nového koření
75g nasekaných mandlí
50g rozinek
50g kandovaného ovoce
Na potření:
50g másla
Na posypání:
30g moučkového cukru
hliníková folie
Máslová štola postup:
Rozinky a kandované ovoce pokapeme rumem a necháme nasáknout.Mouku nasypeme do mísy. Ohřejeme mléko, rozpustíme v něm droždí s 1 lžící cukru, nalijeme do středu mouky a lehce s trochou mouky promícháme. Tento kvásek postavíme na teplé místo a necháme asi 20 minut kynout.
Rozehřejeme máslo, zchladíme a spolu s cukrem, kořením a kváskem vytvoříme hladké těsto. Hněteme tak dlouho, až se přestane chytat na okraje mísy. Znovu zakryjeme a necháme stát asi hodinu.
Připravíme plech. Těsto promícháme s rozinkami, ovocem a mandlemi. Vytvoříme válec, zploštíme jej válečkem na nudle a jednou z podélných stran přehneme těsně přes prostředek, takže vznikne typický tvar štoly. Položíme na plech a necháme ještě asi hodinu a půl kynout.
Troubu rozehřejeme na 180C. Štolu pečeme asi hodinu uprostřed trouby do zlatova. Rozehřejeme máslo a štolu několikrát potřeme a řádně vyválíme v moučkovém cukru. Vychladlou štolu zabalíme do folie a dáme na chladné místo. Vydrží nám až 8 týdnů.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Máslová štola"
Zkuste také
Reklama